O květině a motýlovi

09.02.2010 22:24

O květině a motýlovi - konec nechť si každý zvolí podle své chuti

Na jedné letní louce vykvetla krásná květina. Užívala si jasný slunečný den. Její vůně přilákala krásného a zvědavého motýla.
Na krátký okamžik se setkali, jejich duše se dotkly v prostoru bez času... Ten lehký dotek něžných motýlích křídel květinu okouzlil.
Její srdce se začalo otevírat... Ale motýl uviděl další krásnou a vonící květinu, vlastně celá louka plná květin na něj čekala k prozkoumání. Mávl křídly a byl pryč. A květina zesmutněla. Viděla jak v dálce poletuje z jedné květiny na druhou, zatím co ona byla kořeny pevně připoutána k jednomu místu. Občas se přiblížil, lehce se dotkl svými křídly a pak letěl dál vstříc dalším květinám.
Co chcete, byl to jen motýl.
Květina se trápila a toužila po pohlazení motýlích křídel. Ale pak pochopila, že motýl nemůže patřit žádné květině, jedině sám sobě.
Dotek jeho křídel rozdává radost a lásku všem květinám. To je úděl motýla.
Sluníčko se na to všechno dívalo ze své nebeské výšky a poslalo květině svůj hřejivý sluneční paprsek. Jeho něžný dotek přinesl květině uzdravení a naději. Pohlazení slunečního paprsku ji naplnilo nekonečnou láskou. Znovu pocítila, jak je svět krásný.
A kdo ví, možná se motýl jednou unaví a pak...

Tento konec je příliš andrsenovský a já mám raději Boženu Němcovou a jiné české pohádky, tam je více optimismu. Tak jsem přidala ještě další varianty B a C:
Takže za B) Květina tou "Láskou nebeskou" tak zkrásněla a opojně voněla, že motýl neposeda se vracel stále častěji a častěji a nakonec se rozhodl, že už vlastně nikam jinam létat nechce a zůstal...

varianta C) Květina tou "Láskou nebeskou" tak zkrásněla a opojně voněla, že si toho všimli i jiní motýli. A hele, támhle letí další motýl... Jejda, kde se tu vzalo tolik motýlů???!!!

Mně osobně se nejvíc líbí varianta C, je velmi zajímavá, že?

Je to zvláštní, ale nakonec se objevila ještě varianta D, ale ta už není příliš pohádková - chudák motýl. Děti by nejspíš rozplakala.
Myslela jsem, že jí sem nepřidám, ale některé příběhy jsou vhodné pro ponaučení.

Varianta D) Kde se vzala tu se vzala, na louce u potůčku vyrostla také Rosnatka bahenní. A náš motýl byl velmi velmi zvědavý neposeda.......Mňam, mňam!                

S věnováním pro jednoho "neposedného motýla"           Mirka